Den store Les Paul är död

Les Paul
Han skapade 1941 den första solida elgitarren, The Log, genom att fästa en gitarrhals på en 4x4-tums planka. Tillsammans med gitarrtillverkaren Gibson skapade han 1952 en av de mest kända elgitarrerna, Gibson Les Paul.
Gibson Les Paul classic

Han kom på tricket att göra gitarren solid, utan klanglåda, och därmed undgå akustisk rundgång. 1957 kom det stora genombrottet med PAF-pickuper som gav ett mycket tyngre ljud än tidigare. 1958 kom dessa modeller i två färger som går från ljust i mitten till mörk kant. Modellerna 1958 och 1959 betraktas som de mest eftertraktade gitarrmodellerna idag och betingar priser på långt över 1 miljon kronor. Strax under 2000 exemplar tillverkades.

Les Paul var under så gott som hela sitt yrkesverksamma liv engagerad på utvecklingsavdelningen hos Gibson. Han utvecklade och populariserade från och med 1947 och framåt multitrack-inspelningsmetoden. Han var även pionjär gällande eko-effekter och andra elektroniska metoder att manipulera gitarrens ljud, delvis utnyttjande samma teknik.

Les Paul 2008

Trots en svår bilolycka 1948, där han, förutom att han nätt och jämnt klarade livhanken, var nära att mista sin högra arm, lyckades han rehabilitera den och komma igen. Armbågen var så svårt skadad att den inte skulle kunna återfå sin rörlighet, men han instruerade kirurgen att vid operationen fästa den i en vinkel som skulle tillåta att han fortfarande kunde spela gitarr.

Les Paul spelade in ett stort antal album på 1940- och 1950-talen, många tillsammans med sin hustru Iris Colleen Summers (med artistnamnet Mary Ford), som hade en varm och sensuell stämma. De tillämpade tidigt flerspårstekniken i inspelningarna, och Mary Ford torde ha varit bland de första som "sjungit in stämmor med sig själv". De uppträdde tillsammans fram till skilsmässan 1964, och Les Paul framträdde regelbundet i stort sett fram till sin bortgång på jazzklubben Iridium som ligger på Broadway.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback